حشیش
حشیش که از 4000 سال پیش در چین و آسیا شناخته شده بود از گیاه شاهدانه (Cannabis sativa ) به دست میآید. ماده مؤثر همه مواد معروف به حشیش، ماری جوآنا، گراس، بنگ و … دلتا، 9- تتراهیدرو کانابینول ( ∆9 –THC ) است که به همراه بیش از 60 ماده مشابه دیگر در گیاه وجود دارد.
ماری جوآنا (علف یا گراس) از سرشاخهها و گلهای گیاه و حشیش از رزین استخراج شده از برگهای گیاه تهیه میشود.
این ماده به اسامی مختلفی در کشورهای مختلف شناخته میشود از جمله: در اروپا Sinsemile. Gress.Mary.tea. Weed. Pot در آسیا dagga. Ganja.chasra. hemp. Cigar. Bhang
مقدار تتراهیدروکانابینول موجود در این مواد بر اساس طرز تهیه زیر گروه گیاه و محل کاشت آن فرق میکند لازم بهذکر است در سالهای دهه 1970مقدار متوسط THC در یک سیگاری حشیش 10 میلی گرم بود ولی اکنون یک jointh از 150 میلی گرم تا 300 میلی گرم ( در صورتی که به روغن حشیش آغشته شده باشد) ماده مؤثر را دارا است و با توجه به اینکه بیشتر اثراث سوء حشیش وابسته به مقدار است خطر مصرف مواد اخیر بارها بیشتر از چیزیست که گذشتگان تجربه کردهاند.
سیر صعودی مصرف ماری جوآنا که طی نیم قرن گذشته، رایجترین ماده مصرفی به صورت قاچاق بوده، طی 5 سال گذشته متوقف شده است.
با افزایش سن و بالا رفتن سطح تحصیلات در آمریکا، مصرف حشیش کاهش مییابد.
با توجه به تاثیر فیزیولوژیک حشیش در مغز، متخصصین ذکر میکنند مصرف آن باعث تحرک و تشویق فرد برای مصرف دیگر مواد از جمله تریاک و هروئین میگردد. مشخص شده است مصرف مواد دیگر ( الکل، سیگار، تریاک، هروئین و…) در کسانی که طی ماه گذشته حشیش مصرف کردهاند به شکل قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. اسراف مصرف
حشیش که از راه تدخین به سرعث جذب می شود ولی بهعلت حل شدن در چربی بدن، مدتها در بدن می ماند و بیشترین غلظت آن در مغز در مرکز کنترل و مرکز هماهنگی حرکات ظریف بدن ایجاد می شود و اثرات منفی روانی و جسمانی متعددی دارد. این ماده که به ایجاد چشمان قرمز و اشتهای گاوی ( اشتهای کاذب و غیر قابل کنترل ) و نشئگی شهرت دارد، باعث آسیب و ضعف حافظه کوتاه مدت، کاهش توانایی تمرکز در درک موضوعات، از بین رفتن هماهنگی بدن، حواس و فعالیتهای بدنی و احساس کند شدن گذر زمان میگردد.
اثرات مصرف اخیر و تفننی حشیش:
- افزایش ضربان قلب
- افت فشار خون و ضعیتی
– قرمزی چشمها، احساس گرسنگی زیاد و خشکی دهان
- کاهش تمرکز، توجه و قدرت شناختی
- از بین رفتن هماهنگی بدن، حواس و رفتار حرکتی ( این موضوع در رانندگی بسیار مهم است و می تواند حتی از 24 تا 50 ساعت بعد از مصرف یک سیگاری مختل بماند)
- کاهش توانایی در انجام دستورات پیچیده و نیازمند محاسبه ذهنی
- کاهش بازداری اجتماعی در رفتار
- اثر بر خلق که با توجه به زمینه و استعداد ژنتیکی فرد فرق می کند از حالت سرخوشی کاذب تا اضطراب شدید و حملات هراس ناگهانی همراه با احساس ترس و بدگمانی
- مرگ در اثر عوارض قلبی عروقی به صورت ناگهانی، به خصوص در کسانی که بدون اطلاع از مشکل زمینه ای قلب خود دست به مصرف زدهاند.
اثرات استفاده بلند مدت از حشیش
- مصرف هر « سیگاری» از نظر خطر ایجاد سرطان ریه و دیگر مشکلات ریوی با مصرف 6 تا 8 سیگار معمولی برابری میکند این تفاوت به علت:
1- دمای سوخت بالاتر
2- میزان قطران بیشتر تا 4 برابر
3- بیشتر ماندن دود در ریه
4- و ایجاد غلظت بالاتری از کربوکسی هموگلوبین، میباشد.
- کاهش اندازه بیضه، هورمون مردانه و تعداد اسپرم در آقایان و افزایش خطر ناباروری و پریود نامنظم و تغییرات هورمونی در خانمها که در هر دو جنس به کاهش توانایی جنسی منجر میگردد.
- احتمال تخریب قشر مغز به خصوص قسمت جلو پیشانی که مشمول هماهنگیهایذهنی، عاطفی رفتاری است.
برخلاف تصور پیشین مشخص شده که :
1ـ مصرف حشیش باعث تحمل جسمی می گردد ( برای رسیدن به اثر قبلی نیاز به ماده بیشتری است)
2ـ قطع مصرف منظم آن با ایجاد عوارض جسمی و روانی ترک مصرف همراه است.
3ـ سندرم ترک مصرف آن همانند قطع مصرف الکل، داروهای خواب آور و اپیون ( تریاک و هروئین) همراه با علائم بی قراری، بیخوابی، اضطراب، بیاشتهایی، اضطراب، لرزش و تنش عضلانی می باشد.
4ـ کاهش میزان ماده در مغز افراد وابسته، همراه با رفتارهای Drug Seeking (جستجو برای پیدا کردن مواد جهت مصرف مجدد) میباشد.
نکات ویژه در مورد حشیش:
- مصرف حشیش با احتمال ایجاد بیماری روانی شدید در حد جنون ماندگار همراه بوده است و این خطر در کسانی که وابستگان و خویشان آنان دچار اختلالات روانی هستندبسیار بیشتر است.
- مصرف دراز مدت حشیش باعث ایجاد اختلال بیانگیزگی مزمن ( Amotivational syndrome ) میشود و فرد نسبت به همه اهداف و آمال قبلی زندگی خود بی انگیزهمیگردد، روابط اجتماعی خود را از دست میدهد و دچار کاهش علاقه به تلاش و پیشرفت و موفقیت میگردد.
- حتی بعد از قطع مصرف حشیش در بعضی از مصرفکنندگان خاطرات لحظاتمسمومیت (توهمات و خطاهای حسی) به صورت «حملات خاطره Flashbacks» تا سالها ادامه مییابد که باعث رنج و عذاب شدید و ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه و خطرات جانی در حین رانندگی شده است.
تهیه و تدوین:ماریت قازاریان
نظرات شما عزیزان: